Hot spot!

Kesähelteillä koiran on mukava käydä uimassa ja viilentäymässä vesileikeissä. Kannattaa kuitenkin huolehtia että koira kuivataan kunnolla kastumisen jälkeen, sillä kosteassa turkissa voi saada alkunsa tämä ikävä tulehdus.

Viime kesänä oma koirani sai hot spot- ihotulehduksen ja voinkin kokemuksesta sanoa, että se on  varsin tuskallinen ja huolellista hoitoa vaativa vaiva.  Muutama viikko meni kaulurin kanssa kolistellessa ja ihoa hoidellen.

Hot spot on koirilla hyvin yleinen märkivä pinnallinen ihotulehdus. Vaikka koira voi saada ihotulehduksen mihin vuodenaikaan tahansa, etenkin kesän lämpimissä ja kosteissa olosuhteissa tiheäturkkiset rodut ovat sille alttiita.

Tyypillisesti oireet alkavat ja leviävät nopeasti,  ellei hoitoa aloiteta ripeästi.  Iholla on punoittavia tarkkarajaisia märkäeritteen peittämiä tulehdusalueita.  Hot spot- tulehduksen aiheuttavat  bakteerit joita koiran iholla on normaalistikin.  Paikallinen ihoärsytys, kutina tai kipu johtaa raapimiseen, pureskeluun ja nuolemiseen jolloin bakteerit pääsevät valloilleen. Koira siis tavallaan aiheuttaa itse tulehduksen mutta taustalta löytyy jokin altistava tekijä.

Jos havaitset koirassasi ihotulehduksen oireita, on ensiapuna ajeltava karvat tulehdusalueelta ilmastoinnin parantamiseksi.  Joskus vasta silloin havaitaan kuinka laajalle tulehdus on levinnyt. Iho  puhdistetaan  huolellisesti  esim.  laimennetulla betadine-liuoksella.  Puhdistuksen jälkeen iho kuivataan hyvin hiustenkuivaajalla tai kosteutta hyvin imevällä paperilla. Tämän jälkeen iholle voi sumuttaa esim. Dermacool tai K-hex-sprayta. Ne hillitsevät kutinan oireita sisältämiensä rauhoittavien, viilentävien ja antiseptisten aineiden ansiosta. Myös Vetgold-voide on erinomainen ihotulehdusten ja haavojen hoitoon.  Nuolemisen ja raapimisen estäminen esimerkiksi kaulurilla on ehdottoman tärkeää!

Eläinlääkäriin kannattaa hakeutua herkästi.  Joskus ihotulehdus voi olla niin kipeä, ettei karvojen ajelu onnistu ilman rauhoitusta.  Koira saattaa tarvita myös kipulääkettä tai antibioottihoitoa. Myös taustasyiden selvittäminen on tärkeää,  jotta uusilta ongelmilta vältyttäisiin.

Aurinkoista kesää! Farmaseutti Sanna

20140519_181347-1 (2)

Samankaltaiset artikkelit