Iik täitä!

Syksy alkoi ja sen myötä myös päiväkodeissa ja kouluissa on taas täysi tohina käynnissä. Päiväkotien ilmoitustauluilta ja koulujen Wilmasta onkin siis saanut lukea mm. täitartunnoista. Myös täällä apteekissa on huomattu että täishampoiden myynti on syksyn myötä lisääntynyt. Kotona olisi siis hyvä tarkistaa lasten päitä täiden varalta säännöllisesti viikottain.

Täitartujen ennaltaehkäisyyn löytyy myös apua apteekista. Esimerkiksi Rausch Pajunkuori shampoo ja syksyn uutuutena Bevitamed täishampoo ehkäisee täitartuntoja tehokkaasti kun niitä käytetään pari kertaa viikossa täivaaran aikana. Lisäksi on hiuksiin suihkutettava ja jätettävä Linicin Prevent spray. Bevitamed shampoo käy sekä täiden ja saivareiden poistoon ennaltaehkäisyn lisäksi. Myös lapsen hiuksien leikkaaminen hyvin lyhyiksi on tehokas hoitokeino. Tosin voi olla että tytöt eivät oikein innostu viiden millin sängestä!

Jos kuitenkin on saanut täitartunnan niin apteekista löytyy paljon valmisteita joilla täit saat hoidettua pois. On sekä perinteisiä lääkeainetta sisältäviä shampoita (Nix, Prioderm) että täitä ja saivareita tukahduttavia ja kuivattavia shampoita (Paranix, Linicin, Licener). Jälkimmäisille ei kehity vastustuskykyä koska ne eivät sisällä hyönteisten torjunta-aineita vaan vaikutus perustuu esim. erilaisiin öljyihin.

Heti shampookäsittelyn jälkeen on hyvä käydä täikammalla läpi hiukset ja täikamman käyttöä on syytä jatkaa päivittäin ainakin viikon ajan. Noin viikon kuluttua hoidosta shampookäsittely tulisi toistaa. Päiväkotiin ja kouluun saa mennä hoitoa seuraavana päivänä.

Täit leviävät yleensä päähineiden välityksellä, tavallisimmin vaatenaulakoissa. Pipot olisikin hyvä sujauttaa takin hihaan tai huppuun. Tyttöjen pitkät hiukset on hyvä pitää kiinni. Toisten hattuja, kampoja, harjoja, hiussolkia tms. ja korvakuulokkeita ei saisi lainailla.Täit saattavat myös siirtyä ihmisestä toiseen myös esimerkiksi lasten leikkiessä lähekkäin.

Täitartunnan takia pitää myös pestä hiusten kanssa kostetuksissa olevat tavarat eli harjat, hiussoljet yms., hatut, pyhkeet ja lakanat. Tavallinen konepesu riittää vaatteille ja lakanoille. Myös pakkaseen (noin -20 astetta)ja saunaan (noin +80 astetta) voi laittaa tavaroita pariksi tunniksi. Tai sitten sulkea muovipussiin parin vuorokauden ajaksi sillä täi säilyy hengissä ihmisen ulkopuolella vain vuorokauden tai kaksi. Mitään ylenmääräistä siivousta ei tarvitse suorittaa.

Ja muistathan ilmoittaa mahdollisesta täitartunnasta heti myös hoitoon tai kouluun!

Syysterveisin,

farmaseutti Paula

Samankaltaiset artikkelit