Pienten haavojen kotihoito

Pienet alle 2 senttimetrin mittaiset haavat, jotka eivät ulotu ihonalaista rasvakerrosta syvemmälle hoituvat yleensä helposti kotikonstein. Lääkärin hoitoa vaativat ihon rikkovat puremahaavat, hiekkaiset tai multaiset haavat, runsaasti vuotavat haavat jos vuoto ei tyrehdy runsaan 2o minuutin painamisella, sekä syvät pistohaavat. Puremahaavat, eläinten tai ihmisten, tulehtuvat yleensä herkästi ja voivat vaatia antibioottihoitoa. Likaisiin haavoihin on voinut päästä maaperässä esiintyvä tetanusbakteeri joten jäykkäkouristusrokotus tulisi olla voimassa. (Tehosterokote 10 vuoden välein). Lääkärin tulee hakeutua myös jos haava on tulehtunut. Tulehduksen merkkejä ovat punoitus, turvotus, kuumotus ja kipu.

 

Pese kädet ennen haavanhoitotoimenpiteitä. Haava pestään vedellä ja saippualla tai haavanpuhdistusaineella. Vuoto tyrehdytetään painamalla haavaa puhtaalla taitoksella. Viiltohaavan voi sulkea haavateipillä tai perhoslaastareilla. Peitä haava sidetaitoksella ja kiinnitä se teipillä tai sideharsolla. Anna haavan parantua rauhassa ja pidä se kuivana ja puhtaana vaihtamalla sidokset riittävän usein.

 

Kodin ensiapukaapissa pienten haavojen ja naarmujen varalle olisi hyvä olla esim. laastareita tai pikasiteitä, kuitukangastaitoksia, sideharsoa, haavateippiä ja haavansulkuteippejä, haavanpuhdistusainetta, sekä sakset ja pinsetit.

 

Useimmiten pienten haavojen hoidossa perustarvikkeet riittävät mutta apteekin valikoimista löytyy myös sidoksia vaativampaan haavan hoitoon. Mepilex- haavataitokset ovat haavan hoidossa helppokäyttöisiä ja miellyttäviä koska ne tarttuvat hellävaraisesti haavaa ympäröivään ihoon mutta eivät kosteaan haavapintaan. Tämä tekee haavan hoidosta kivutonta. Ne ovat erinomaisia esimerkiksi lasten asfaltti-ihottuman hoidossa, palovammoissa, paine- ja säärihaavojen hoidossa.

 

Terveisin farmaseutti Sanna

Samankaltaiset artikkelit