Uusi vuosi ja uudet kujeet

Uusi vuosi on pyörähtänyt käyntiin ja edellinen vuosi kiiti vinhaa vauhtia. Ajanvauhti tuntuu vain kiihtyvän kun ikää tulee enemmän. Vauhtia on kyllä riittänyt apteekin toiminnassakin, meillä on ollut monta projektia käynnissä ja monta on myös suunnitteilla. Viime vuonna panostimme palveluiden kehittämiseen ja toimintaprosessiemme kuvaamiseen ja kirjaamiseen. Tänä vuonna keskitymme asiakaspalvelun laatuun ja asiakaspalautteen hankkimiseen, jotta voimme entisestään parantaa palveluamme ja tuoda asiakkaidemme käyttöön yhä enemmän tietoa, tukea ja terveyttä lääkehoidon onnistumisessa ja terveyden edistämisessä.

Vuoden alusta astui voimaan kaikissa Suomen apteekeissa uusi lääketaksa, jonka valtioneuvosto vahvisti lokakuussa. Uuden taksan mukaan yli 41 euroa maksavien reseptilääkkeiden hinnat halpenevat ja sitä halvempien lääkkeiden hinnat hieman kallistuvat. Suurin hinnannousu on 1.40 euroa. Kalliit lääkkeet halpenevat enemmän- jopa satoja euroja.

Apteekissa myytävien itsehoitolääkkeiden lääketaksa ei muutu, muutos koskee vain reseptilääkkeitä. Ne, jotka joutuvat käyttämään paljon reseptilääkkeitä tai kalliita lääkkeitä, hyötyvät taksamuutoksesta. Hyöty tulee siitä, että vuoden 2014 omavastuukatto eli lääkekatto laskee 670 eurosta 610 euroon.

Uudessa taksassa on ihan uusi linjaus, nimittäin se, että apteekin myyntipalkkio reseptilääkkeiden toimittamisessa painottuu hieman enemmän asiantuntijatyöhön ja lääkeneuvontaa kuin lääkkeen tukkuhintaan. Tällä pyritään turvaamaan lääkkeiden saatavuus syrjäisimmillä seuduilla, siis turvaamaan pienten syrjäisten apteekkien heikkoa kannattavuutta.

Taksa on rakennettu niin, että sen rahoitus on apteekkien kannalta kustannusneutraali. Toiset apteekit hieman voittavat uudistuksen myötä ja toiset häviävät. Hyötyjiä ovat ne apteekit, joiden lääkkeiden toimittaminen painottuu halpoihin reseptilääkkeisiin. Ne apteekit, jotka myyvät suhteellisesti enemmän kalliita reseptilääkkeitä, häviävät uudistuksessa – Apteekki Lohjanharju heidän mukana.

Elämme ajassa, jossa yhteiskunnalliset uudistukset täytyy toteuttaa kustannusneutraalisti. Ei ole varaa lisätä kustannuksia, vaan uudistuksissa ja toimintojen kehittämisessä otetaan toiselta ja annetaan toiselle. Tämä saa aikaan sen, että joudumme tarkoin pohtimaan toimintamme kehittämistä, että selviämme tulevaisuuden haasteissa.

Toiminnan tehostaminen ja kehittäminen ei ole ollenkaan paha asia – ei meillä apteekissakaan!

Tehokasta ja ahkeraa uutta vuotta – muistetaan myös levätä ja pitää huolta toisistamme!

apteekkari, Apteekki Lohjanharju

Samankaltaiset artikkelit