Våra hönör

Vi har i flere år planerat att någongon skall vi ha egna hönor, och nu förverkligade vi vår dröm.  I min barndom fick jag sköta om min mommos hönor men det är länge sedan och att ha helt egna är ju en helt annan sak.

Önskemålet var att få möjligast ekologiska ägg.

Nu har vi vår vackra tupp och hönor hemma. Rasen är finska lanthöna från två olika linjer (alhonkanta och kiuruvedenkanta). De flyttade in i vårt lilla utestall och får springa fritt ut och in.

För att få dem helt till familjemeddlemmar har vi pysslat med den helt massor, sitter och matar dem från handen och på så sätt lär vi känna varandra.  Nu när dom varit hos oss i 2 veckor, kommer dom redan i famnen och är inte ett dugg blyga av sig.

Dom tvättar sig med att rulla i torv. Först kommer tuppen och visar modell, har sitt speciella dova läte som lockar hönorna att göra efter. Tuppen godkänner maten först kontrollerar kvaliteten och sedan kommer hönorna och äta. Spännande hur olika läten får olika beteende till stånd i flocken.

De äter matrester, grönsakerna skall helst vara lite kokade först, havre, hö, gräs allt duger. Väntar på första gröngräset får se hur det smakar.

Man säger att tuppen gol klockan 7, men vår tupp gol nog lite hur som helst. Man blir riktigt varm i hjärta av ljudet, härligt att bo på landet. Smaken på äggen är otroligt god, verkligen färska ägg.

Önskar alla en God Påsk.

farmaceut Camilla

blogocamilla

Samankaltaiset artikkelit