Kevättä kuonossa

Lasteni pitkäaikainen haave on vihdoin toteutunut ja perheeseemme on tullut koiranpentu. Hugo on valloittava ja vilkas 8-viikon ikäinen Walesin springerspanielipentu.

Siitä onkin 20 vuotta, kun itselläni on viimeksi ollut koiranpentu. Täytyy palautella mieliin kaikki tärkeä muistettava: koiranruoka, ruokakupit, panta, talutushihna, kynsileikkurit, harja… lista on mittava. 12-vuotias tyttäreni sanoikin minulle leveä, onnellinen hymy kasvoillaan ”äiti, koirantarvikkeiden shoppailu on tosi kivaa”. Minä en välttämättä ollut maksajana ihan samaa mieltä.

Koiranpentuhan tarkoittaa samaa kuin olisi vauva tulossa kotiin, pikkulegoja ja muuta tilpehööriä ei saa ajelehtia lattioilla, rappusiin täytyy hankkia portti ja aamulla pitää herätä aikaisemmin. Mutta mieluustihan tätä kaikkea hankkii ja miettii. Koira tuo paljon iloa ja elämää kotiin. Itse saan Hugosta hyvän lenkki- ja juoksukaverin pururadalle, tytöt uuden harrastuksen agilitystä. Mitä tahansa hääräileekin kotona, aina on utelias kaveri vierellä seuraamassa.

Nyt kun kevätaurinko paistaa, muistathan madottaa lemmikkisi. Loishäätö on tärkeä osa lemmikkisi terveydenhoitoa. Koirille suositellaan madotusta vähintään 2 kertaa vuodessa. Erityisen tärkeää madotus on tiineelle nartulle ja pennuille. Suomalaisilla koirilla tavallisin loinen on suolinkainen. Tartunnan koira voi saada toukkamuodon kautta lähiympäristöstä, syömällä tartuntaa kantavan jyrsijän tai muun eläimen. Pennut saavat tartunnan yleensä emältään jo ennen syntymäänsä tai maidon mukana. Suolinkaistartunnan oireita ovat pennuilla karvan kiillottomuus, vatsavaivat ja yleiskunnon heikkeneminen. Myös yskää saattaa esiintyä. Aikuisilla suolinkaistartunta on usein oireeton. Myös hakamatotartunta on mahdollinen, se oireilee pennuilla ruokahaluttomuutena, aikuisilla koirilla iho-oireet ovat tavallisimpia. Lapamadon voi saada syömällä raakaa tai huonosti kypsennettyä järvikalaa tai niiden sisäelimiä.

Madota koira aina noin 2 viikkoa ennen rokotusta. Muista madottaa kaikki talouden lemmikit yhtäaikaa. Neuvomme mielellämme oikean lääkkeen valinnassa.

Kevätauringon paistaessa ja lämpötilan noustessa yli 5 asteen, punkit heräävät taas henkiin. Koiriin ja kissoihin punkin välityksellä tarttuvia sairauksia ovat mm. borrelioosi ja puutiaisaivokuume (TBE). Tartunnan saaneella eläimellä oireet ovat yleensä epämääräisiä ja monelle infektiotaudille tyypillisiä, mm. kuumeilua, ruokahaluttomuutta, vaisuutta, väsymystä. Kaikki tartunnan saaneet eläimet eivät kuitenkaan oireile eivätkä kaikki pureman saaneet toisaalta saa tartuntaa. Borrelioosi voi myöhemmin kehittyä krooniseksi niveltulehdukseksi tai munuaissairaudeksi, vaikka tartuntavaihe olisi ollut oireeton. Voit suojata lemmikkisi punkeilta joko punkkipannalla tai niskanahkaan laitettavalla liuoksella. Autamme sinua lemmikillesi sopivan tuotteen valinnassa.

 

Kevätterveisin,

proviisori Erika

 

Maaliskuu 2014 094 Erikan blogi 030414

Similar Posts